Pizzans historia
Pizzan är den äldsta maträtt som människan har lämnat i arv och redan under forntiden blandade de första människorna krossade sädeskorn med vatten till en smet som lagades på glöd eller på en stenhäll. Gröten stelnade och fick en fast karaktär och man hade uppfunnit det första brödet: det ojästa plattbrödet.
Korn och havre ersattes å småningom av vete och när egyptierna upptäckte jäst så skapades ett jäst, luftigare och mer lättsmält bröd som lade grunden till den moderna pizzan.
Antikens greker, 500 f.Kr. började baka små tunnbröd i runda platta former som man bakade på heta stenar. Dessa tunnbröd toppades med olivolja, färska kryddor från Medelhavet och gröna blad.
På 1600-talet gjorde pizza med toppning entré men var ännu inte vitt spridd, utan avgränsad till Medelhavet. Fortfarande användes mestadels ister, kryddor och vitlök. Tomatsås nämns för första gången i ett skriftligt verk år 1778 och i början på 1800-talet började användandet av tomatsås och mozzarella, gjord av buffelmjölk, på pizzan få genomslag i Italien.
Den moderna pizzan härstammar från den italienska söderns hjärta – Neapel. Legenden säger att skapandet av den klassiska pizzan som vi känner till idag inträffade den 9 juni 1879 när Umberto I och hans drottning Margherita av Savojen tillkallade den kända neapolitanske pizzamakaren Don Raffaele Esposito och hans fru Rosa Brandi. Det kungliga paret hade hört mycket gott om den man som hade ryktet kring sig om att vara den bästa pizzaiolin i Neapel. Paret bakade tre klassiska pizzor: Pizza Mastunicola med ister, ost och basilika, Pizza alla Marinara med tomat, vitlök, olivolja och oregano och den sista valde Rosa Brandi att döpa till Pizza Margherita till drottningens ära. Pizzan toppades med tomat, olivolja, mozzarella och basilika och skulle symbolisera den italienska flaggans färger. Från och med den här dagen spreds pizzan, med Pizza Margherita i fronten, till länder i Europa och övriga världen.
Till Sverige kom pizzan för första gången år 1947 då det öppnades två svenska restauranger, båda med pizza på menyn. I Västerås 1947 öppnade restaurang Sjöhagen där den första pizzan huvudsakligen serverades till de italienska arbetarna som arbetade på Asea. Under samma tid introducerade Luciano Frati pizzan på restaurang Tre Remmare i Stockholm men succén uteblir.
Det är inte förrän Bengt Wedholm den 23 december 1968 inför en särskild pizza-del på Östermalmsrestaurangen Östergök som den slår igenom stort och mindre än ett år senare öppnade Giuseppe Sperandio den första renodlade pizzerian i Sverige, Pizzeria Piazza Opera, på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Några år senare, 1973, öppnade Malmös första och numera äldsta pizzabutik, Perugina. Än idag, 44 år senare, kan Malmöborna njuta av Peruginas pizzor. Detta är, i korta drag, bakgrunden till hur en enkel, opretentiös men samtidigt otroligt variationsrik, smakrik och alldeles underbar rätt har tagit plats i så många människors hjärtan världen över.
Vi på Fredo’s vill hedra det arvet och välkomnar er in i en värld full av smaker, aromer och ren och skär njutning.